De tuin; maart 2016

De tuin; maart 2016

_DSC0120 Zaterdag 12 maart.
Vandaag, op deze heerlijke zonnige dag, had ik weer eens tijd om aan het werk te gaan in de tuin. De zon komt nu weer in de achtertuin, al kun je er pas vanaf half één een beetje van genieten. Met een fleece trui aan, was het goed te doen. In de schaduw was het nog fris, het is tenslotte pas half maart.

In mijn agenda had ik “een kattebelletje”geplakt, dat het olijfboompje vanaf maart voeding moet krijgen. Toen ik het boompje kocht in september, heb ik gelijk een pak speciale voeding gekocht, dus dat kon ik nu mooi gebruiken.

Hierna snoeide ik de drie fuchsia’s die in de achtertuin staan. Twee fuchsia’s staan in de border, de derde staat in een grote pot. Meestal gooide ik de fuchsia’s in pot weg, maar vorig jaar heb ik de grote fuchsia in de pot gesnoeid tot 10 cm en zowaar, de plant liep weer helemaal uit. Ben benieuwd of het dit jaar weer lukt.
Met het zonnige weer in het vooruitzicht, heb ik ook maar het saaie, grijze zeil van de tuintafel afgehaald. In oktober doe ik dit er altijd op, om de houten tafel te beschermen. Het zeil te drogen gehangen over de tuinstoelen, achter in de tuin, zodat de zon er goed op kan schijnen.

Hierna ben ik de potten gaan ruimen, waar nog éénjarigen in zaten en waar ik in de meivakantie weer nieuwe eenjarigen in ga zetten. De blauwe druifjes, krokussen en kleine narcissen, zorgen gelukkig alvast voor wat kleur in de tuin. De hyacinten beginnen ook al voorzichtig tevoorschijn te komen. Daarna de potten met anemonen van nieuwe aarde voorzien. Het groen is al tevoorschijn gekomen. Ik ben benieuwd wanneer de bloemen te zien zijn. Ook de twee mini kerstboomjes, die met Kerst op de kamers van de meiden stonden in grotere potten gezet. Verse aarde er bij en wat koemest. Mijn ervaring is, dat ze het ook buiten goed blijven doen. De vlinderstruik, die al flink aan het uitlopen was, ook teruggesnoeid op 10 cm.

Op het eind van de middag naar een van mijn favoriete programma’s gekeken: Robs Grote Tuinverbouwing. Leuk om ideeën op te doen en leuke weetjes te horen. Zo lieten ze vandaag een hele lange snoeischaar zien. Misschien ook handig voor ons, om de boom achterin de tuin te snoeien. Hoeven we er niet de zware ladder voor te pakken.

Zondag 13 maart
Weer een zonnige dag, maar wel een stuk frisser dan gisteren door de koude wind. ’s Ochtends begonnen met het (binnen) zaaien van basilicum, cherry-tomaatjes en peterselie van de AH moestuintjes. Daarnaast ook zonnebloempitten in potjes gedaan. Het lijkt me leuk om tussen de takken (een rest van de grote struik die ik vorig jaar heb gesnoeid) zonnebloemen te planten.
’s Middags het zeil opgeruimd en begonnen met het opruimen van de bladeren in de borders. Na twee dagen bezig zijn in de tuin, zit de GFT bak weer helemaal tjokvol, vooral het snoeihout neemt veel plaats in. Gelukkig kunnen we de container nog elke week aanbieden om te laten legen. Kan ik weer vrolijk verder gaan met snoeien en ruimen.
Nog een week en het is weer lente; heerlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.