Het bijzondere schooljaar 2019/2020

Het bijzondere schooljaar 2019/2020

Vorige week hadden we het op school tijdens de lunch over het afgelopen schooljaar. En net als andere jaren zeiden we: “Wat was het een bijzonder jaar”. Elk jaar zijn er wel dingen gebeurd, die het schooljaar voor ons bijzonder maken.

Toch kan ik wel zeggen dat dit schooljaar 2019/2020 écht heel bijzonder was en wel hierom:

In dit schooljaar werd bij ons op school het spelend leren doorgetrokken naar groep 3. Omdat de leerlingen van groep 3 hierdoor dagelijks zouden gaan spelen en werken in de hoeken, werd besloten om groep 3 niet meer aan groep 4 te koppelen. Er werd een groep 2/3 samengesteld, omdat de groep 3 te weinig leerlingen had om als volwaardige groep te draaien. Samen met een collega, waar ik twee jaar geleden ook fijn mee had samengewerkt, ging ik deze uitdaging aan.

Afgelopen jaar was voor mij persoonlijk bijzonder, omdat ik in augustus 2019 40 jaar voor de klas stond. Met het team en de kinderen vierde ik dit jubileum  in november met een mozaïek workshop en een rondgang langs alle klassen. Het originele schilderij, dat groep 8 voor mij maakte, hangt als herinnering bij mij in de klas.

Een bijzondere gebeurtenis voor het team volgde in januari. Net na de kerstvakantie kwam de inspectie weer bij ons langs op school om lessen bij te wonen en van alles te bespreken en zo te bekijken of wij als team nu op de goede weg zitten. ’s Middags kregen we na een stressvol jaar te horen dat we voldoende scoorden. Wat waren we blij en opgelucht. Ons harde werken werd -eindelijk- beloond.

Bijzonder ook waren de stakingsdagen afgelopen schooljaar, waarin aandacht werd gevraagd voor het onderwijs en het enorme leerkrachtentekort. Na een aantal losse stakingsdagen, werd er op 30 en 31 januari een tweedaagse staking afgekondigd. Ik ging naar Den Haag om te demonstreren én benutte de tijd om een blog te schrijven over werkplezier. Ik was best trots dat mijn blog te lezen was als “brief van de dag” in het AD en in het Onderwijsblad van de vakbond.

Wie had kunnen denken dat nog geen anderhalve maand later, de school voor negen weken zou sluiten in verband met Corona. Het thuiswerken opzetten, leren hoe je het beste contact kunt houden met leerlingen, ouders en teamleden onderling, het was voor ons allemaal een grote uitdaging. Gelukkig kon na de opstart met de halve groepen, begin juni de school weer open voor alle kinderen. In de klas leek Corona ver weg. Alleen het vele handen wassen, de anderhalve meter tussen de leerkrachten onderling en ouders voelde nog als “anders dan anders”.

Aan het begin van dit schooljaar ben ik begonnen met het bijhouden van een Instagram account, waar ik foto’s en verhaaltjes plaats over de groep 23. Afgelopen jaar heb ik een aantal leerkrachten kunnen helpen met tips en op twee momenten zijn er zelfs collega’s van andere scholen komen kijken bij mij in de groep. Ik vond het erg leuk om mijn kennis te delen. Omdat ik komend jaar een enkele groep 3 ga draaien, ben ik na gaan denken hoe ik foto’s, tips en ideeën van de 23 groep kan delen met andere leerkrachten. Ik heb daarom een Yurls gemaakt, waarop al veel informatie te vinden is. Komend schooljaar ga ik hier mee door, maar eerst ga ik genieten van de vakantie en mij opladen voor -hopelijk- een “gewoon” schooljaar.

Instagram: groep23doen
Yurls: groep23doen.yurls.net

One Response »

  1. Beste Iris,

    Het was inderdaad een heel enerverend en bijzonder schooljaar, waarin jullie heel veel nieuwe dingen en aanpassingen geleerd hebben.

    Geweldig dat jullie – volgens de inspectie – nu voldoende gescoord hebben. Dat zijn toch dingen, die je een extra push/stimulans geven om vooral door te gaan op de ingeslagen weg.

    Maar nu ga je natuurlijk eerst genieten van een welverdiende vakantie. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.