Lissabon 2016; Dag 1-deel 1

Lissabon 2016; Dag 1-deel 1

tramlijn-28 Dinsdag 27 december was een lange dag. ’s Morgens om 4.00 uur bracht Eus, Febe, Linda en mij naar Schiphol, waar we om 6.40 uur naar Lissabon zouden vliegen.

Eenmaal aan boord, hoorden we dat er 1.20 uur vertraging was, in verband met mist op de luchthaven van Lissabon. Gelukkig werd “het slot” snel opgeheven en kwamen we uiteindelijk met slechts 30 minuten vertraging aan.

De Aerobus, die we eerst wilden nemen richting het hotel, vonden we aan de dure kant (€3,50 p.p.), vooral omdat we er slechts één halte mee hoefden te gaan. De buslijnen begrepen we niet één, twee, drie, dus daarom maar de metro genomen. Waarschijnlijk was dit een vrij nieuwe lijn, want in diverse boekjes over Lissabon werd vertelt dat er géén metro naar het vliegveld rijdt.

Bij de metro ontdekte Febe hoe alles werkte; je koopt bijvoorbeeld een dag OV kaartje voor €0,50, waarop je een tegoed kunt zetten. Elke rit kost €1,40. Het maakt dan niet uit hoevér je rijdt. We wisten niet precies welke metrohalte bij het hotel lag, daarom moesten we een eind lopen naar het hotel, dat een een stuk uit het centrum lag. Later op de dag vonden we een metrostation vlakbij het hotel. Om 12 uur kwamen we dan toch aan bij het Corinthia Hotel, waar we een kamer op de 14e etage kregen toegewezen. Fijn dat we er al terecht konden, zodat we ons even konden opfrissen na de reis.

Vroeg in de middag namen we een paar haltes met de metro, waarna we eerst wat aten bij een Mac Donalds, want inmiddels hadden we best wel trek gekregen.Toen we een van de bekende trammetjes voorbij zagen komen, besloten we hiermee een ritje te gaan maken. We zochten een halte waar nog meer mensen stonden en hoopten maar dat we de goede richting op zouden gaan. Echter, de eerste tram die aankwam, zat bomvol met toeristen, daar konden we echt niet meer bij. Ook de vólgende tram zat tjokvol, dus toen besloten we maar naar een eerdere halte terúg te lopen. We waren nog maar nét op weg, toen Febe riep:”Hé, er komt er nog een aan!” Wij snel terug naar de halte, en wat een geluk, in déze tram waren zelfs nog zitplaatsen.

Omdat we al bijna 12 uur op waren, zorgde het schommelen van de rijdende tram ervoor, dat we bijna in slaap vielen! Linda, die achter Febe en mij zat, zag ons allebei knikkebollen. Bij het eindpunt op het Martim Moniz plein moesten we er uit. Hier zagen we bovenaan de heuvel mooie bomen, vanwaar je vast een prachtig uitzicht zou hebben over de stad. We liepen rustig aan naar boven, goed te doen zo in de winter, en kwamen inderdaad bij mooie plekjes uit, waar we prachtig de stad en de Taag van bovenaf zagen liggen. Opvallend waren de vele huizen waar men bezig was met restaureren en de vele hijskranen. We telden er zeker acht. Boven aangekomen zagen we een deel van een kasteel. Maar was dit nu het beroemde Castelo de Sao Jorge? We begrepen het niet helemaal. Een deel was ook nog afgeschermd, ook hier was men bezig met restauratie werkzaamheden. We gingen hier een kerk in, waar we een mooie kerststal zagen en ik een kaarsje brandde voor de lieve mensen waar we al afscheid van hebben moeten nemen.

€ Weetjes:
€ 3,50 Aerobus. Het kaartje is 24 uur geldig.
€ 0,50 OV kaart, waarop je geld kunt zetten.
€ 1,40 een rit per metro of bus (hier kun je ook bij de chauffeur betalen)
€ 2,85 een rit met tram 28 (maakt niet uit waar je instapt)

De foto is gemaakt door Linda Kaiser Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.