Lissabon 2016; Dag 2-deel 1

Lissabon 2016; Dag 2-deel 1

rij-lissabon Ook deze tweede dag was het weer prachtig weer. De zon scheen volop en er stond weinig wind. We hadden dan ook echt niet het gevoel, dat het al eind december was.

De firma “Yellow bus” verzorgt allerlei routes door de stad met een Hip Hop bus, tram of boot. Je kunt je kaartje 24 uur gebruiken en onderweg kun je verschillende keren in- en uitstappen. Er kan gekozen worden voor één route, of je kunt een combinatie maken van verschillende routes of vervoer.

Wij kozen voor de blauwe busroute. Vlakbij ons hotel was een halte van deze route én deze bus ging langs een aantal bezienswaardigheden die we graag wilden bekijken. Fijn dat we in het hotel een ticket konden kopen. Om half 12 stapten we op de bus, waar we bovenin gingen zitten, zodat we alles goed konden zien. De audiotour, ook in het Nederlands, vertelde over de bezienswaardigheden waar we langs reden.

Bij halte 13, Mosteiro dos Jerónimos, stapten we uit. Dit klooster is een van de meest bezochte plekken in Lissabon. Dat was wel te zien aan de enorme rij die tot ver buiten het klooster stond. Wij bekeken het gebouw alleen aan de buitenkant. Het wit stak prachtig af tegen de blauwe lucht en het groene gras. Hierna liepen we naar Torre de Belèm, een verdedigingsfort, dat gebouwd is in de vorm van een schip. De toren werd gebouwd tussen 1515 en 1520. Tijdens de bouw stond de toren op een eilandje in de Taag, zo’n 200 meter uit de wal. Ook hier stond een lange rij met wachtende mensen, om het gebouw van binnen te bekijken. Linda maakte daar de foto, die ik geplaatst heb bij deze blog.

Bij het zelfbedieningsrestaurant Vela Latina gingen we lunchen. Net als bij Mac Donalds, een dag eerder, kon je de wc binnenkomen met de code van je bon. Deze code moest je scannen, waardoor de toegangsdeur open ging. Een systeem dat ik nog niet in Nederland heb gezien.

Na de lunch liepen we langs de Taag richting de bekende stalen brug. Onderweg kwamen we het monument Padrão dos Descobrimentos tegen. Dit monument werd in 1960 gebouwd als herdenking van de 500ste sterfdag van Hendrik de Zeevaarder. Het heeft de vorm van de boeg van een schip. Het monument was waarschijnlijk net gerestaureerd, want de steigers die eromheen stonden werden afgebroken.

Daarna liepen we gestaag door langs de Taag. Voorbij de brug was weer een opstappunt van de bus en het was leuk om de brug ook even van onderaf te bekijken. De brug werd gebouwd van 1962 tot 1966 en heeft dezelfde constructie als de Golden Gate Bridge van San Francisco. Eerst had de brug de naam van een Portugese dictator, maar in 1974 kreeg de brug de naam Ponte 25 de Abril. Omdat het verkeer steeds drukker werd, is de brug de laatste 40 jaar regelmatig aangepast. Er werden nieuwe rijstroken aangelegd en er werd een spoorlijn (onderlangs) toegevoegd.
Toen we onder de brug doorliepen, hoorden we het speciale “ijzeren” geluid van het verkeer dat er overheen reed.

€ Weetjes:
€ 16 Bustour blauwe lijn

Lunch bij Vela Latina:
€ 1,30 Kroket
€ 1,95 Soep
€ 4,25 Broodje gezond

De foto is gemaakt door Linda Kaiser Fotografie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.