Mijn moeder

Mijn moeder

Zoek houvast
bij de herinnering
want die leeft voort
voor altijd…
Zo beginnen de plakboeken die ik heb gemaakt na het overlijden van mijn moeder, op 20 februari 2010. Mijn moeder heeft tijdens haar leven heel veel fotoboeken gemaakt van dagelijkse gebeurtenissen, festiviteiten en reizen. Alle fotoboeken kwamen na haar overlijden bij mij terecht. Ik heb hier de hoogtepunten uit gezocht en stelde weer nieuwe fotoboeken samen voor mijn broer, zus en onze kinderen, zodat we allemaal nog eens terug kunnen denken aan de bijzondere vrouw, die mijn moeder is geweest. In deze blog vertel ik over het eerste fotoboek, dat ik voor mijzelf heb samengesteld.

Op de eerste bladzijde van het fotoboek is het schoolzwemdiploma A te zien, dat mijn moeder op 7 juli 1943 behaalde in Amsterdam. Zij was toen 12 jaar oud. Uit diezelfde periode komt het rapportboekje van de Tweede Eltheto-school uit Amsterdam-Oost. Bijzonder om te lezen dat van de eerste tot de vierde klas, het schooljaar liep van 1 maart t/m 28 februari. Dan, in 1942, begint het vijfde schooljaar in januari. Na de 6e klas, was er nog een 7e klas, die liep van 1 april 1944 tot 1 april 1945. In dit laatste rapport is te lezen dat mijn moeder zeer goed was in “Bijbelse geschiedenis”, waar ze een 9 voor kreeg. Natuurkunde was duidelijk niet haar favoriete vak. Naast deze twee officiële documenten is de akte van bekwaamheid in Nederlandse Handelscorrespondentie bewaard gebleven. Dit examen werd afgenomen in Den Haag op 25 juni 1956, mijn moeder was toen 25 jaar. Ik herinner mij nog wel dat mijn moeder in “steno” kon schrijven, waarschijnlijk heeft zij dat in deze periode geleerd.

Dan volgen foto’s uit 1963, van de Haverkamp in Den Haag, waar wij toen woonden. Familie kiekjes, foto’s met de buurjongens, huiselijke tafereeltjes, alles met commentaar erbij geschreven door mijn moeder. Ook foto’s van dierenpark Wassenaar, “waar de speeltuin een grote trekpleister was”. Hierna volgen bladzijden met vakantiefoto’s. In 1966 ging mijn moeder op vakantie naar Berner Oberland en Walis, een jaar later volgde Israël en op de foto’s van 1969 is te zien dat we met het gezin naar Oostenrijk gingen. Foto’s van gletchers, berghutten, dammetjes bouwen in beekjes en bouillon maken onderweg. Het was een avontuurlijke vakantie zo te zien.

Daarna volgen foto’s dichterbij huis. Het Kootwijkerzand en Stramproy in 1973. Hierna is de briefwisseling tussen mij en mijn moeder te lezen, waaruit blijkt dat zij alleen op vakantie was naar Tirol en ik logeerde bij famile in Noordwijk. Na al deze vakantieherinneringen zit in het fotoboek een brief van de Universiteit van Leiden, waarin staat dat mijn moeder is afgestuurd en dat “over enkele dagen haar bul zal worden uitgereikt”. In de brief wordt zij gelukgewenst met het behalen van de titel “drs. sociologie”.

Hierna volgen weer foto’s “dichtbij huis; mijn HAVO diploma uitreiking in 1976, het uitzicht vanuit ons huis van de Graaf Willem de Rijkelaan in Leidschendam, waar we toendertijd de treinen nog konden zien rijden. De vakantiefoto’s die volgen laten zien dat we in 1977 naar een vakantiehuisje in Beekbergen zijn geweest en in de kerstvakantie naar Gries in Oostenrijk. In 1979 bezocht mijn moeder Noorwegen, in augustus van dat jaar ging ik met mijn moeder voor het eerst naar Parijs. In de kerstvakantie van 1978/1979 gingen we met familie naar Westendorf, waar we Oud en Nieuw vierden. Een jaar later, in februari 1980, ging mijn moeder met een vriendin op wintersport. Het briefje dat ik toen in haar koffer deed, had ze bewaard en is terug te vinden in het fotoalbum. Dit eerste fotoalbum, vol met mooie herinneringen van mijn moeder en -deels- van mij, eindigt met een foto van een etentje bij de Chinees, waar wij de 50e verjaardag van mijn moeder vierden op 20 november 1980.

One Response »

  1. Hallo Iris,

    Leuk om te lezen dat ik ‘iets’ met jouw moeder gemeen heb, nl. het verzamelen van alledaagse gebeurtenissen, reizen, activiteiten en festiviteiten en deze samen te bundelen in een fotoalbum.Zo blijven al die herinneringen/belevenissen ‘levendig’en voor altijd bewaard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.