Monsieur Chocolat

Monsieur Chocolat

omar-pal Gisteren weer afgesproken met vriendin Conny om naar de film te gaan. Dit keer had Conny een film uitgekozen; Monsieur Chocolat, die momenteel onder andere draait in Den Haag in Buitenhof. We namen de voorstelling van 17.15 uur. Om half 8 was de film afgelopen.  Hierna liepen we naar het Plein, waar we bij Cloose een heerlijke “vangst van de dag” (zalm met krieltjes en witte asperges) aten. Het was er gezellig druk. De film maakte indruk op ons, een aanrader voor wie van het genre “drama” films houdt.

Waar gaat Monsier Chocolat over?
Monsieur Chocolat vertelt het waargebeurde verhaal van de legendarische Franse clown Chocolat. Chocolat wordt geboren als slaaf, maar groeit uit tot een beroemdheid in de tijd van de belle époque in Parijs. Hij is de eerste zwarte circusartiest en samen met zijn partner, de clown Footit, beleeft hij weergaloze successen.

De circusbranche heeft het nu zwaar, maar eind negentiende-eeuw – vóór de komst van bioscoop en televisie – was circus een zeer populaire vorm van vermaak. Naast acrobaten en jongleurs vormden clowns een onmisbaar onderdeel van een circusvoorstelling. Rond 1885 was de Engelse clown Foottit een gevierde verschijning in de Parijse circussen. In die tijd leerde hij de jonge Rafael Padilla kennen, de zoon van een zwarte slaaf op Cuba, die als hulpje in een Frans circus werkte. De twee vormden daarop een clownsduo dat onder de naam Foottit & Chocolat furore maakte in het Parijse Nouveau Cirque.

Eenmaal in Parijs begint het succes voor Footit en Chocolat: enthousiast publiek, volle zalen, almaar nieuwe voorstellingen en bakken geld zijn hun deel. Als eerste zwarte artiest in Frankrijk is Chocolat sowieso al een publiekstrekker, en met hun fysieke acts weet het duo het publiek keer op keer te vermaken. Uiteraard kan dit succes niet aanblijven; Chocolat heeft een probleem met geld, drank en gokken en belandt in een schandaalwekkende relatie met de blanke Marie

Kan hij omgaan met de valkuilen van de roem, de vele vrouwen en het snelle geld? Monsieur Chocolat vertelt het vergeten verhaal van een buitengewone man.
Monsieur Chocolat gaat vooral over de vriendschap tussen Chocolat en Footit, maar ook over het verleden van Frankrijk en de rol van zwarte artiesten in de entertainmentindustrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.