Musical: “De Tweeling”

Musical: “De Tweeling”
Foto: Roy Beusker

Foto: Roy Beusker

Zondagmiddag 12 juni ben ik naar het Zuiderstrandtheater in Scheveningen geweest, waar de musical “De Tweeling” werd opgevoerd.

Lang geleden heb ik de film gezien, nu dus de musical met prachtige liedjes, gecomponeerd door Ilse DeLange en JB Meijers. Voor de muziek/arrangementen  wonnen zij een Musical Award.

De film en later de musical zijn gemaakt naar aanleiding van het boek “De Tweeling” van Tessa de Loo. Waar gaat het verhaal over?

“De Tweeling’ is een  roman over het lijden van gewone Duitsers in oorlogstijd. De Duitse tweelingzusjes Anna en Lotte, geboren in 1916, worden na de dood van hun ouders van elkaar gescheiden. Anna komt terecht in het boerse en katholieke milieu van haar grootvader. Lotte belandt in Nederland bij een oom met socialistische idealen. Na zeventig jaar ontmoeten de zussen elkaar weer in het kuuroord Spa. Ze vertellen elkaar hun levensverhaal, dat vooral een oorlogsverhaal is. Lotte heeft joodse onderduikers geholpen. Anna was met een SS-militair getrouwd en heeft als verpleegster gewerkt in Duitse veldhospitalen”.

Na het boek en de film dus ook een Nederlandse musical over het aangrijpende verhaal van De Tweeling. Een topcast, prachtige songs van Ilse DeLange en JB Meijers en het indrukwekkende decor werden door het publiek gewaardeerd met een 9. Bovendien kreeg De Tweeling veelal vijf sterren van verschillende media. De Tweelingzusjes worden gespeeld door Rosa da Silva (Anne) en Hanna van Vliet (Pippi Langkous). Zij worden omringd door bekende namen als William Spaaij, Kees Boot en Doris Baaten. 70 jaar na de Tweede Wereldoorlog herdenken wij nog steeds het verleden, maar vieren wij ook onze vrijheid. De première van De Tweeling viel samen met de viering van 70 jaar bevrijding. En dat was niet voor niets. De musical gaat over het overwinnen van tegenstellingen door begrip en respect. En dat is in onze tijd actueler dan ooit te voren.

De voorstelling was inderdaad heel mooi, ik heb gelijk de cd besteld om thuis nog te kunnen genieten van de prachtige liedjes.
Na de voorstelling ging ik met bus 22 terug naar het Kurhaus, waar ik langs alle gezellige strandtentjes liep en uiteindelijk bij het Noorderstrand bij “Soomers” wat ging eten. Het was heel rustig weer, ik kon heerlijk buiten zitten, tot het begon te miezeren. Binnen verder gegeten en nog even lekker koffie gedronken. Pas toen ik terug liep naar de tram om half 9, begon het hard te regenen. Om half 10 was ik weer thuis na een indrukwekkende, mooie middag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.